Emmelie Zipson wordt geboren op 1 november 1977 in Amsterdam. Haar moeder is een Nederlandse, haar vader een Engelsman. Op haar middelbare school speelt ze al in verscheidene theaterproducties en volgt ze lessen aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Na haar diploma doet zij de vooropleiding van Acteursopleiding Het Collectief in Amsterdam, waarna zij afstudeert aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie in 2004. Behept met een goede zangstem en een tweetalige opvoeding, rondt zij haar opleiding af met een beurs voor een extra studiejaar aan de Central School of Speech and Drama in Londen in 2005. Hier specialiseert zij zich in muziektheater.

Tijdens Emmelie’s verblijf in Londen ontstaat het idee voor een solovoorstelling, geïnspireerd op het werk van vaudeville zangeres Sophie Tucker. Zo ontwikkelt en schrijft ze Boem!, een muziektheatervoorstelling waarmee ze in oktober 2006 debuteert in de Nederlandse theaters, samen met pianist Alberto Klein Goldewijk. Boem! wordt genomineerd voor de Almost Famous Award van Het Ostadetheater in Amsterdam. Sindsdien maakt Emmelie elke paar jaar een eigen soloprogramma, combinaties van muziektheater en kleinkunst.

Tijdens haar opleidingen begint Emmelie al met televisie- en (animatie-) filmwerk, ze was bijvoorbeeld te zien in Juliana, prinses van oranje, Het glazen huis, De band, Blauw blauw, Finals en Goudkust. Ze is ook vaak te horen: zij leent haar stem aan de meest uiteenlopende opdrachten. Haar ervaring is breed en inmiddels is ze een veelzijdig actrice en zangeres. Emmelie is een heldere, warme en sprankelende mezzosopraan met een diepe liefde voor blues, soul en folkmuziek.

Emmelie werkte ook als docent: ze gaf workshops Zanginterpretatie, Auditietraining Muziektheater en Zanglessen aan theaterstudenten. In samenwerking met dansdocent en choreografe Yolanda van Welij heeft ze de cursus en workshop Movethatvoice Singthatbody ontwikkeld, bedoeld om de disciplines dans en zang in combinatie sterker te maken. Daarnaast gaf ze muziektheater-, zang- en spellessen bij o.a. CREA aan de universiteit van Amsterdam, maakte musicals met kinderen en gaf hen stemlessen.

Emmelie over zichzelf:
“Zingen, inspreken, presenteren en acteren. Ik doe het allemaal. All round-performer, komisch vertelster, hostess, anchorwoman, personality én model. En op dat laatste ben ik, met mijn 1.65, best trots!

Ik druk me graag uit in woord en gebaar, muziek en liedjes, zolang ik maar ongegeneerd mezelf kan zijn, uiteraard passend bij de inhoud. Verhalen en liedjes delen met een publiek geeft mij een gevoel van verbinding, en ik hoop daarmee meer mensen met elkaar en met zichzelf te verbinden.

Zingen doe ik het liefst in verschillende talen en stijlen. Mijn stem is zuiver, warm en enthousiast, er zit een lach in. Jarenlange zang- en stemtraining zorgen ervoor dat ik mijn stem veelzijdig kan gebruiken. Mede daardoor heb ik me ook bekwaamd in het presenteren. Een dagvoorzitterschap, het presenteren van een bedrijfsevenement en een gespreksleiding of interview doe ik met veel plezier. Dankzij mijn tweetalige achtergrond schakel ik moeiteloos van Algemeen Beschaafd Nederlands naar ‘proper English’, en weer terug!”